Vadelma- sitruunakakkupohja
Tämä kakkupohja on ehdottomasti yksi omista lemppareistani, varsinkin kun sen kanssa yhdistää sitruunatahnaa ja tuoreita vadelmia. Nam!
Alla ohjeet sekä 15hlön, että 25hlön neljän kerroksen kakkupohjiin.
Vadelma- sitruunakakkupohja
15hlö
275g (4 1/4dl) vehnäjauhoa
2tl leivinjauhetta
1/2tl suolaa
1 sitruuna kuori raastettuna
300g (3 1/2dl) sokeria
200g huoneenlämpöistä voita
4 kananmunaa
2rkl sitruunamehua
1,25dl kädenlämpöistä maitoa
100g pakastettuja vadelmia
Lämmitä uuni 175 asteiseksi ja voitele/ vuoraa leivinpaperilla kaksi halkaisijaltaan 15cm kakkuvuokaa.
Siivilöi kulhoon vehnäjauhot ja leivinjauhe. Lisää joukkoon suola ja sekoita varovasti. Siirrä jauhoseoksesta n. ruokalusikallinen sivuun, se sekoitetaan myöhemmin vadelmien kanssa.
Sekoita keskenään sokeri ja sitruunan kuoriraaste.
Seuraavaksi vaahdota voi ja sokeri. Vatkaa ensin huoneenlämpöistä voita käsivatkaimella tai yleiskoneella noin minuutti. Lisää sokeri johon sitruunankuori on sekoitettu ja vatkaa keskisuurella nopeudella 5-10min, kunnes seos on ilmavaa ja vaaleaa. Muutaman minuutin välein lopeta vatkaus ja kaavi kulhon reunat nuolijalla, jotta seos vatkaantuisi tasaisesti.
Laske hieman nopeutta ja vatkaa joukkoon kananmunat yksi kerrallaan. Lisää joukkoon sitruunamehu ja vatkaa tasaiseksi.
Aseta vatkaimen nopeus pienimmälle ja lisää taikinaan vuorotellen muutamassa erässä jauhoseosta ja kädenlämpöistä maitoa. Aloita ja lopeta jauhoseoksella.
Sekoita jäisien vadelmien kanssa ruokalusikallinen jauhoseosta jonka otit aiemmin sivuun. Jauho estää vadelmia valumasta paiston aikana vuokien pohjalle.
Kääntele nuolijan avulla vadelmat kakkutaikinan joukkoon.
Jaa kakkutaikina vuokiin ja paista uunin keskitasolla n. 40min.
Kypsän kakun tunnistaa siitä, että kakkuun pistettyyn hammastikkuun ei jää taikinaa. Valmiin kakun reunat myös alkavat hieman irtaantua vuoan reunoista.
Jäähdytä kakkupohjia hetki vuoassa jonka jälkeen kumoa ritilälle ja anna jäähtyä kokonaan ennen käyttämistä.
Vadelma- sitruunakakkupohja
25hlö
550g (8 1/2dl) vehnäjauhoa
3,5tl leivinjauhetta
1tl suolaa
1 sitruunan raastettu kuori
600g (7dl) sokeria
400g huoneenlämpöistä voita
8 kananmunaa
4rkl sitruunamehua
2,5 dl kädenlämpöistä maitoa
200g pakastettuja vadelmia
Lämmitä uuni 175 asteiseksi ja voitele/ vuoraa leivinpaperilla kaksi halkaisijaltaan 20cm kakkuvuokaa.
Siivilöi kulhoon vehnäjauhot ja leivinjauhe. Lisää joukkoon suola ja sekoita varovasti. Siirrä jauhoseoksesta n. ruokalusikallinen sivuun, se sekoitetaan myöhemmin vadelmien kanssa.
Sekoita keskenään sokeri ja sitruunan kuoriraaste.
Seuraavaksi vaahdota voi ja sokeri. Vatkaa ensin huoneenlämpöistä voita käsivatkaimella tai yleiskoneella noin minuutti. Lisää sokeri johon sitruunankuori on sekoitettu ja vatkaa keskisuurella nopeudella 5-10min, kunnes seos on ilmavaa ja vaaleaa. Muutaman minuutin välein lopeta vatkaus ja kaavi kulhon reunat nuolijalla, jotta seos vatkaantuisi tasaisesti.
Laske hieman nopeutta ja vatkaa joukkoon kananmunat yksi kerrallaan. Lisää joukkoon sitruunamehu ja vatkaa tasaiseksi.
Aseta vatkaimen nopeus pienimmälle ja lisää taikinaan vuorotellen muutamassa erässä jauhoseosta ja kädenlämpöistä maitoa. Aloita ja lopeta jauhoseoksella.
Sekoita jäisien vadelmien kanssa ruokalusikallinen jauhoseosta jonka otit aiemmin sivuun. Jauho estää vadelmia valumasta paiston aikana vuokien pohjalle.
Kääntele nuolijan avulla vadelmat kakkutaikinan joukkoon.
Jaa kakkutaikina vuokiin ja paista uunin keskitasolla n. 55min.
Kypsän kakun tunnistaa siitä, että kakkuun pistettyyn hammastikkuun ei jää taikinaa. Valmiin kakun reunat myös alkavat hieman irtaantua vuoan reunoista.
Jäähdytä kakkupohjia hetki vuoassa jonka jälkeen kumoa ritilälle ja anna jäähtyä kokonaan ennen käyttämistä.
2 kommenttia
Janina Jokipii & #183;21/12/2021 10:33
Voisikohan tuon 15 hlö:n kakkupohjan paistaa yhdessä, 20cm vuoassa, josta saisi 3 pohjaa?
Linda & #183;10/02/2022 02:41
Anteeksi en ollut huomannut kysymystäsi! Varmasti onnistuu!