Vaniljakakkupohja

Tämän kakkureseptin pohjalta teen lähestulkoon kaikki kakkuni. Resepti on helposti muokattavissa eri makuiseksi ja on koostumukseltaan täyteläinen ja tiivis. Tiiviistä ja jämäkästä kakkupohjasta on hyötyä koottaessa korkeita kakkuja, sillä se kestää painoa ja pitää muotonsa.

Pohjaan tuo kuohkeutta vaahdotettu voi ja sokeri. Tämä vaihe kannattaa tehdä huolella, se on koko reseptin perusta ja tuo taikinaan ilmaa ja tekee kakkupohjasta pehmeän. Aikaa vaahdotukseen kuluu 5-10min. Valmis vaahto on kuohkeaa ja vaalentunut väriltään.

Paistan kakkupohjat kahdessa vuoassa, jolloin saan kaksi tasaisesti paistunutta pohjaa jotka on helppo leikata puoliksi neljäksi kerrokseksi. Voit myös paistaa kakut yhdessä vuoassa kahdessa erässä.

Alta löydät ohjeet 15hlö ja 25hlö kakkupohjiin.


Vaniljakakkupohja
15hlö

275g (4 1/4dl) vehnäjauhoa

2tl leivinjauhetta

1/2 tl suolaa

200g huoneenlämpöistä voita

300g (3 1/2dl) sokeria

4 kananmunaa

1tl vanilja- aromia tai tahnaa

1,25dl kädenlämpöistä maitoa


Lämmitä uuni 175 asteiseksi ja voitele/ vuoraa leivinpaperilla kaksi halkaisijaltaan 15cm kakkuvuokaa.

Siivilöi kulhoon vehnäjauhot ja leivinjauhe. Lisää joukkoon suola ja sekoita varovasti.

Seuraavaksi vaahdota voi ja sokeri. Vatkaa ensin huoneenlämpöistä voita käsivatkaimella tai yleiskoneella noin minuutti. Lisää sokeri ja vatkaa keskisuurella nopeudella 5-10min, kunnes seos on ilmavaa ja vaaleaa. Muutaman minuutin välein lopeta vatkaus ja kaavi kulhon reunat nuolijalla, jotta seos vatkaantuisi tasaisesti.

Laske hieman nopeutta ja vatkaa joukkoon kananmunat yksi kerrallaan. Lisää joukkoon vanilja ja vatkaa tasaiseksi.

Aseta vatkaimen nopeus pienimmälle ja lisää taikinaan vuorotellen muutamassa erässä jauhoseosta ja kädenlämpöistä maitoa. Aloita ja lopeta jauhoseoksella.

Jaa kakkutaikina vuokiin ja paista uunin keskitasolla n. 40min.

Kypsän kakun tunnistaa siitä, että kakkuun pistettyyn hammastikkuun ei jää taikinaa. Valmiin kakun reunat myös alkavat hieman irtaantua vuoan reunoista.

Jäähdytä kakkupohjia hetki vuoassa jonka jälkeen kumoa ritilälle ja anna jäähtyä kokonaan.

Leikkaa jäähtyneet kakkupohjat puoliksi neljäksi kerrokseksi.


Vaniljakakkupohja
25hlö

550g (8 1/2dl) vehnäjauhoa

3,5tl leivinjauhetta

1tl suolaa

400g huoneenlämpöistä voita

600g (7dl) sokeria

8 kananmunaa

2tl vanilja- aromia tai tahnaa

2,5 dl kädenlämpöistä maitoa


Lämmitä uuni 175 asteiseksi ja voitele/ vuoraa leivinpaperilla kaksi halkaisijaltaan 20cm kakkuvuokaa.

Siivilöi kulhoon vehnäjauhot ja leivinjauhe. Lisää joukkoon suola ja sekoita varovasti.

Seuraavaksi vaahdota voi ja sokeri. Vatkaa ensin huoneenlämpöistä voita käsivatkaimella tai yleiskoneella noin minuutti. Lisää sokeri ja vatkaa keskisuurella nopeudella 5-10min, kunnes seos on ilmavaa ja vaaleaa. Muutaman minuutin välein lopeta vatkaus ja kaavi kulhon reunat nuolijalla, jotta seos vatkaantuisi tasaisesti.

Laske hieman nopeutta ja vatkaa joukkoon kananmunat yksi kerrallaan. Lisää joukkoon vanilja ja vatkaa tasaiseksi.

Aseta vatkaimen nopeus pienimmälle ja lisää taikinaan vuorotellen muutamassa erässä jauhoseosta ja kädenlämpöistä maitoa. Aloita ja lopeta jauhoseoksella.

Jaa kakkutaikina vuokiin ja paista uunin keskitasolla n. 55min.

Kypsän kakun tunnistaa siitä, että kakkuun pistettyyn hammastikkuun ei jää taikinaa. Valmiin kakun reunat myös alkavat hieman irtaantua vuoan reunoista.

Jäähdytä kakkupohjia hetki vuoassa jonka jälkeen kumoa ritilälle ja anna jäähtyä kokonaan.

Leikkaa jäähtyneet kakkupohjat puoliksi neljäksi kerrokseksi.


22 kommenttia

Mira & #183;07/02/2019 20:19

Hei! Kun teet tällä kakkupohjalla kakkuja niin kostutatko kakun jollain? Vai onko kakkupohja itsessään riittävän kostea?

Jos laitat marenkivoikreemia kakun väliin niin maustatko sen jollain?

T. Mira

Linda & #183;08/02/2019 10:01

Hei Mira! Kakkupohja ei välttämättä tarvitse kostutusta, mutta itse tykkään kostuttaa esimerkiksi maidolla, mehulla tai siirapilla.

Marenkivoikreemin voi maustaa esim sitruunalla, marjasoseilla, kinuskilla tai suklaalla, mutta kreemin voi myös maustaa pelkällä vaniljalla ja laittaa sitten kerrosten väliin hilloa, suklaata tai muuta.

Linda

Ilona & #183;04/03/2019 11:57

Testasin 15cm vuoalla ja supertasaiset ja maukkaat pohjat tuli. Kiitos ohjeesta! Mitä luulet, onko tuo 20cm vuoalla tehtynä ennemmin reilu vai nafti 25hlölle? Leikkaatko näitä sun korkeita kakkuja kahdessa kerroksessa? ☺️

Linda & #183;05/03/2019 07:55

Hei Ilona! Mahtava kuulla että kakkupohjat onnistu! Sanoisin että on ennemmin reilu 25hlölle, tietenkin paljon riippuu täytteestä miten tuhtia on 😊 usein leikataan puoleenväliin ensin eli just kaksi kerrosta kerrallaan, ei tuu aivan jättimäistä palaa 😁

Ilona & #183;05/03/2019 21:01

Kiitos sulle! Pidän sun blogia silmällä 😉

Ummi Gussum & #183;09/08/2020 16:45

Hei,voiko tämän kakkupohjan tehdä etukäteen ja pakastaa?ja miten aikasi valmis kakku kannattaa kakku ottaa huoneenlämpöön?mietin lähinnä et kovettuuko kakkupohja jääkaapissa ku siinä on voita?

Linda & #183;10/08/2020 05:35

Hei! Voi tehdä hyvin pakkaseen, säilyy siellä useamman viikon. Valmiin kakun otan yleensä 30-60min aikaisemmin pois jääkaapista 😊

Meeri & #183;19/08/2020 10:43

Heippa! 🙂 Mahtuuko 20cm ohje korkeaan vuokaan vai pitääkö se jakaa kahteen 20cm leveään vuokaan? Yt Meeri

Linda & #183;19/08/2020 18:19

Moi! En osaa varmuudella sanoa koska en ole kokeillut paistaa koko taikinaa vain yhdessä vuoassa. Laittaisin varmuudeksi esim leivinpaperia vuoan sisään mikä jatkaisi vuoan korkeutta niin taikina ei tule yli 😊 suosittelen kuitenkin kahdessa vuoassa tai osassa paistamista niin tulee varmemmin tasaisemmat pohjat. – Linda

Paula & #183;08/10/2020 09:52

Osaatko sanoa miten tän sais onnistumaan gluteenittomana😊

Linda & #183;08/10/2020 17:46

Valitettavasti en osaa yhtään sanoa! En ole vielä kokeillut muuntaa tätä gluteenittomaksi, joten en uskalla oikein veikatakkaan kuinka toimia 🙈
– Linda

Paula & #183;12/10/2020 11:28

Testasin gluteenittomana, paistoaika vähän pidempi mutta tuli paras pohja ikinä👍👍vaalea gluteeniton jauhoseos toimi..

Linda & #183;12/10/2020 19:28

Aivan mahtava kuulla ja kiitos kun kerroit että onnistui! Pitää itsekin laittaa testiin 😊

Pauliina & #183;23/08/2021 19:30

Onnistuskohan margariinilla ja esim mantelimaidolla kun pitäis olla maidoton?

Linda & #183;27/08/2021 20:28

Itse en ole tehnyt maidottomana, mutta olen saanut palautetta muutamalta että on onnistunut hyvin korvaamalla voi ja maito maidottomilla tuotteilla 😊 joten uskallan sanoa että pitäisi onnistua!

Johanna & #183;23/10/2021 08:02

Hei! Jos paistan 20cm vuokaan tehdyn taikinan kahdessa erässä, niin voiko toinen puolikas taikinasta odottaa huoneenlämmössä vai miten sen kanssa pitäisi tehdä?

Linda & #183;23/10/2021 12:48

Moi! Taikina pärjää hyvin sen aikaa huoneenlämmössä kun paistat ensimmäisen pohjan 😊

Johanna & #183;23/10/2021 13:59

Kiitos paljon neuvosta ☺️🙏🏻

Marika & #183;29/07/2024 06:56

Moi,

Olen leipomassa kakskerroksista hääkakkua johon tarvitsen korkean 28 cm pohjan ja päälle 20 cm pohjan. Riittääkö 28 cm pohjaan jos teen 1,5 kertaisena tuon isomman ohjeen ja kannattaako se paistaa kahdessa osassa? Omistan vain yhden ison vuuan, joten voiko puolet taikinasta odottaa kulhossa?

Linda & #183;29/07/2024 07:04

Moikka! Uskon että tuo 1,5 kertainen annos riittää hyvin 😊 paistaisin kahdessa osassa niin pohjista tulee varmemmin tasaiset eikä paistoajasta tule ihan älyttömän pitkää. Taikina säilyy hyvin sen aikaa kun toinen paistuu 🤗 -Linda

Marika & #183;30/07/2024 10:43

Kiitos vastauksesta Linda. Tein eilen 1,5 kertaisen taikinan ja paistoin sen kerralla yhdessä 28 cm vuuassa, koska se mahtui siihen hyvin. Kakku oli hyvännäköinen, mutta vain 7 cm korkea. Paistoaika tosin oli reilu tunti, mutta ei se haitannut. Miten saan kakusta 10 cm korkuisen? Joudun tänään tekemään uuden kakun sillä pienempi kakku on paljon korkeampi. Toivon neuvoa ennen iltapäivää jos mahdollista, koska silloin aloitan leipomisen. Olen aamusta asti yrittänyt laittaa viestiä, mutta se ei näy ollenkaan tässä viestiketjussa.

Linda & #183;30/07/2024 11:11

Moi! Viestit tulee kyllä perille, nää tulee vain hyväksyttäväksi ennen kuin ne tulee näkyviin 😊 harmi kun kakku ei kerralla onnistunut, kokeilisin sitten suoraan vain tehdä ohjeen kaksinkertaisena 1,5 kertaisen sijaan. – Linda

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.