Runebergin täytekakku
Mikään ei voita originaalia Runebergin torttua, mutta kyllä tämä jättiversio tulee hyvänä kakkosena! Kakussa maistuu kardemumma, manteli, rommi ja vadelma. Niin hyvä yhdistelmä!
Kakkuun käy niin itsetehty kuin valmis vadelmahillo. Rommisiirapin voit tehdä hyvissä ajoin jääkaappiin, useampaakin päivää etukäteen!
Runebergin täytekakku
n. 15hlö
Kakkupohja
250g vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
1/2tl suolaa
1tl kardemummaa
60g hienoksi jauhettuja piparkakkuja
50g mantelirouhetta
200g huoneenlämpöistä voita
150g sokeria
150g fariinisokeria
4 kananmunaa
1tl vanilja- aromia tai -tahnaa
1,25dl kädenlämpöistä maitoa
Rommisiirappi
1,5dl tummaa rommia
1,5dl vettä
150g sokeria
Väliin
3-4dl vadelmahilloa
Pieni annos vaniljamarenkivoikreemiä
Lämmitä uuni 175 asteiseksi ja voitele/ vuoraa leivinpaperilla kaksi halkaisijaltaan 15cm kakkuvuokaa.
Kakkupohjaa varten siivilöi kulhoon vehnäjauhot ja leivinjauhe. Lisää joukkoon kardemumma, jauhetut piparkakut, mantelirouhe ja suola ja sekoita.
Vaahdota voi ja sokerit. Vatkaa ensin huoneenlämpöistä voita käsivatkaimella tai yleiskoneella noin minuutti. Lisää tavallinen sokeri ja fariinisokeri ja vatkaa keskisuurella nopeudella 5-10min, kunnes seos on ilmavaa ja vaalentunut väriltään. Muutaman minuutin välein lopeta vatkaus ja kaavi kulhon reunat nuolijalla, jotta seos vatkaantuisi tasaisesti.
Laske hieman nopeutta ja vatkaa joukkoon kananmunat yksi kerrallaan. Lisää joukkoon vanilja ja vatkaa tasaiseksi.
Aseta vatkaimen nopeus pienimmälle ja lisää taikinaan vuorotellen muutamassa erässä jauhoseosta ja kädenlämpöistä maitoa. Aloita ja lopeta jauhoseoksella.
Jaa kakkutaikina vuokiin ja paista uunin keskitasolla n. 40min.
Kypsän kakun tunnistaa siitä, että kakkuun pistettyyn hammastikkuun ei jää taikinaa. Valmiin kakun reunat myös alkavat hieman irtaantua vuoan reunoista.
Jäähdytä kakkupohjia hetki vuoassa jonka jälkeen kumoa ritilälle ja anna jäähtyä kokonaan.
Leikkaa jäähtyneet kakkupohjat puoliksi neljäksi kerrokseksi. Tasoita päälliosa tarvittaessa.
Siirappia varten yhdistä kattilassa rommi, vesi ja sokeri. Keitä keskilämmöllä ainakin siihen asti että sokeri on sulanut. Keitä pidempään jos haluat alkoholin haihtuvan pois.
Marenkivoikreemin valmistusohjeen löydät tästä. Siirrä kreemi pursotinpussiin jossa haluamasi tylla (käytin Wilton 1M)
Kokoa kakku. Kostuta kakkupohjat aluksi rommisiirapilla. Kakkupohjat saa olla kunnolla kosteat! Aseta ensimmäinen kakkupohja alustalle ja pursota kreemillä reunus pohjan reunoja myöten. Pursota myös hieman kreemiä suoraan kakkupohjan keskelle, se auttaa tukemaan kakkua. Lusikoi hilloa kreemireunuksen sisälle. Kokoa loput kakusta samalla tavalla. Siirrä kerrosten välissä kakku aina hetkeksi jääkaappiin, niin pursotukset pitävät muotonsa paremmin, eikä painu kasaan kakun painosta.
Alla video kakun täyttämisestä!
Anna kakun tekeytyä jääkaapissa seuraavaan päivään. Nauti kakku huoneenlämpöisenä niin kreemi pääsee pehmenemään suussasulavaksi!
0 kommenttia