Marenkivoikreemi

Marenkivoikreemi on oma lempparini sen monipuolisuuden vuoksi. Sitä on helppo levittää, pursottaa ja siihen voi yhdistää useita makuja. Jääkaapissa kreemi jämähtää ja auttaa pitämään korkeita kakkuja koossa. Kreemi kestää hyvin huoneenlämpöä ja kakkua voi pitää juhlissa esillä pitkään.

Sveitsiläinen marenki tekee kreemistä keveämpää ja pehmeämmän makuista kuin tavallinen voikreemi. Vaikka kreemi jämähtää kylmässä, niin huoneenlämmössä se pehmenee suussasulavaksi.

Kokeile kreemin maustamista esimerkiksi limen- tai sitruunankuorella ja mehulla, marjasoseilla tai kinuskikastikkeella!

Vinkki! Voit käyttää kreemiin valmista valkuaismassaa, jos et jaksa erotella kananmunia tai jos et keksi mitä tehdä jäljelle jääville keltuaisille.

Alla määrät erikokoisiin annoksiin marenkivoikreemiä. Valmistusohje sivun lopulla.


Vaniljainen marenkivoikreemi
Suuri annos

Annos riittää täyttämään ja kuorruttamaan 20cm leveän neljän kerroksen kakun

250ml  (7-8 kpl) valkuaisia

400g (4 3/4dl) sokeria

530g huoneenlämpöistä voita

1rkl vanilja- aromia/ tahnaa


Keskikokoinen annos

Annos riittää täyttämään ja kuorruttamaan 15cm leveän neljän kerroksen kakun TAI täyttämään ja kuorruttamaan 20cm leveän naked cake- tyylisen kakun.

200ml (n. 6kpl) valkuaisia

315g (3 3/4dl) sokeria

420g huoneenlämpöistä voita

2tl vanilja- aromia/tahnaa


Pieni annos

Pieni annos riittää täyttämään ja kuorruttamaan 15cm leveän naked cake- tyylisen kakun. Annos riittää myös kuorruttamaan n. 20kpl kuppikakkuja.

150ml (4-5kpl) valkuaisia

240g (2 3/4dl) sokeria

320g huoneenlämpöistä voita

1,5tl vanilja- aromia/ tahnaa


Mini annos

Mini annosta voi käyttää kakun kuorruttamiseen tai pursotusten tekemiseen. Annos riittää myös kuorruttamaan n. 12kpl kuppikakkuja.

100ml (n. 3kpl) valkuaisia

160g (1 3/4dl) sokeria

210g huoneenlämpöistä voita

1tl vanilja- aromia/- tahnaa


Ota voi huoneenlämpöön hyvissä ajoin.

Sekoita valkuaiset ja sokeri keskenään kuumuutta kestävässä kulhossa. Varmista, että kulho on kunnolla puhdas ja kuiva.

Kuumenna vettä kattilassa ja aseta kulho kattilan päälle, varmista, että vesi ei kosketa kulhon pohjaa. Kuumenna seosta jatkuvasti sekoittaen, kunnes sokeri on sulanut, ja seos tuntuu kuumalta kosketukselle. Voit käyttää myös lämpömittaria, seos on valmis kun mittari näyttää 60 astetta.

Vatkaa seosta yleiskoneessa tai käsivatkaimella suurella nopeudella 5-10min, kunnes kulho on huoneenlämpöinen ja marenki on paksua, kiiltävää ja pitää muotonsa.

Laske nopeutta pienimmälle ja lisää huoneenlämpöistä voita vähän kerrallaan (n. 1rkl kerralla) marengin joukkoon. Älä säikähdä jos kreemi näyttää juoksettuvan, kreemi tasoittuu kun vatkaamista jatkaa.

Lisää lopuksi vanilja. Vatkaa kreemiä suurella nopeudella vielä 5-10min kunnes koostumus on sileää. Jos kreemi maistuu edelleen liian voiselta, vatkaa muutama minuutti lisää.

Marenkivoikreemiä voi säilyttää jääkaapissa tai pakastimessa tiiviissä rasiassa. Kun otat kreemin käyttöön, anna sen lämmetä huoneenlämpöiseksi, jonka jälkeen vatkaa käsivatkaimella tai yleiskoneelle voimakkaasti kunnes kreemi on sileää ja helposti levittyvää.


2 kommenttia

A-P & #183;11/05/2022 13:52

Moi! Sekoitetaanko marenkimassaa vesihauteessa jo sähkövatkaimella vai ehkä vispilällä? Entä tapahtuuko kauheita, jos vesihateen jälkeen massan siirtää nopeasti toiseen kulhoon ja koneen vatkattavaksi? Kiitos jo etukäteen!

Linda & #183;17/05/2022 17:34

Moi! Anteeksi kun kesti vastata, tämä sun kommentti oli ihan menny multa ohi!!
Aluksi tosiaan riittää että siinä vesihauteessa sekoittelee vaan esim vispilällä, ei tarvi vatkata.
Eikä tapahdu kauheita jos kulhoa vaihtaa välissä 😊👍

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.