Marenkivoikreemi
Marenkivoikreemi on oma lempparini sen monipuolisuuden vuoksi. Sitä on helppo levittää, pursottaa ja siihen voi yhdistää useita makuja. Jääkaapissa kreemi jämähtää ja auttaa pitämään korkeita kakkuja koossa. Kreemi kestää hyvin huoneenlämpöä ja kakkua voi pitää juhlissa esillä pitkään.
Sveitsiläinen marenki tekee kreemistä keveämpää ja pehmeämmän makuista kuin tavallinen voikreemi. Vaikka kreemi jämähtää kylmässä, niin huoneenlämmössä se pehmenee suussasulavaksi.
Kokeile kreemin maustamista esimerkiksi limen- tai sitruunankuorella ja mehulla, marjasoseilla tai kinuskikastikkeella!
Vinkki! Voit käyttää kreemiin valmista valkuaismassaa, jos et jaksa erotella kananmunia tai jos et keksi mitä tehdä jäljelle jääville keltuaisille.
Alla määrät erikokoisiin annoksiin marenkivoikreemiä. Valmistusohje sivun lopulla.
Vaniljainen marenkivoikreemi
Suuri annos
Annos riittää täyttämään ja kuorruttamaan 20cm leveän neljän kerroksen kakun
250ml (7-8 kpl) valkuaisia
400g (4 3/4dl) sokeria
530g huoneenlämpöistä voita
1rkl vanilja- aromia/ tahnaa
Keskikokoinen annos
Annos riittää täyttämään ja kuorruttamaan 15cm leveän neljän kerroksen kakun TAI täyttämään ja kuorruttamaan 20cm leveän naked cake- tyylisen kakun.
200ml (n. 6kpl) valkuaisia
315g (3 3/4dl) sokeria
420g huoneenlämpöistä voita
2tl vanilja- aromia/tahnaa
Pieni annos
Pieni annos riittää täyttämään ja kuorruttamaan 15cm leveän naked cake- tyylisen kakun. Annos riittää myös kuorruttamaan n. 20kpl kuppikakkuja.
150ml (4-5kpl) valkuaisia
240g (2 3/4dl) sokeria
320g huoneenlämpöistä voita
1,5tl vanilja- aromia/ tahnaa
Mini annos
Mini annosta voi käyttää kakun kuorruttamiseen tai pursotusten tekemiseen. Annos riittää myös kuorruttamaan n. 12kpl kuppikakkuja.
100ml (n. 3kpl) valkuaisia
160g (1 3/4dl) sokeria
210g huoneenlämpöistä voita
1tl vanilja- aromia/- tahnaa
Ota voi huoneenlämpöön hyvissä ajoin.
Sekoita valkuaiset ja sokeri keskenään kuumuutta kestävässä kulhossa. Varmista, että kulho on kunnolla puhdas ja kuiva.
Kuumenna vettä kattilassa ja aseta kulho kattilan päälle, varmista, että vesi ei kosketa kulhon pohjaa. Kuumenna seosta jatkuvasti sekoittaen, kunnes sokeri on sulanut, ja seos tuntuu kuumalta kosketukselle. Voit käyttää myös lämpömittaria, seos on valmis kun mittari näyttää 60 astetta.
Vatkaa seosta yleiskoneessa tai käsivatkaimella suurella nopeudella 5-10min, kunnes kulho on huoneenlämpöinen ja marenki on paksua, kiiltävää ja pitää muotonsa.
Laske nopeutta pienimmälle ja lisää huoneenlämpöistä voita vähän kerrallaan (n. 1rkl kerralla) marengin joukkoon. Älä säikähdä jos kreemi näyttää juoksettuvan, kreemi tasoittuu kun vatkaamista jatkaa.
Lisää lopuksi vanilja. Vatkaa kreemiä suurella nopeudella vielä 5-10min kunnes koostumus on sileää. Jos kreemi maistuu edelleen liian voiselta, vatkaa muutama minuutti lisää.
Marenkivoikreemiä voi säilyttää jääkaapissa tai pakastimessa tiiviissä rasiassa. Kun otat kreemin käyttöön, anna sen lämmetä huoneenlämpöiseksi, jonka jälkeen vatkaa käsivatkaimella tai yleiskoneelle voimakkaasti kunnes kreemi on sileää ja helposti levittyvää.
2 kommenttia
A-P & #183;11/05/2022 13:52
Moi! Sekoitetaanko marenkimassaa vesihauteessa jo sähkövatkaimella vai ehkä vispilällä? Entä tapahtuuko kauheita, jos vesihateen jälkeen massan siirtää nopeasti toiseen kulhoon ja koneen vatkattavaksi? Kiitos jo etukäteen!
Linda & #183;17/05/2022 17:34
Moi! Anteeksi kun kesti vastata, tämä sun kommentti oli ihan menny multa ohi!!
Aluksi tosiaan riittää että siinä vesihauteessa sekoittelee vaan esim vispilällä, ei tarvi vatkata.
Eikä tapahdu kauheita jos kulhoa vaihtaa välissä 😊👍