Mansikka- raparperikakku

Kesäkausi tuntuu alkavan siitä, kun mökiltä saa mukaansa ison nipun raparpereja. Sen jälkeen ei mene kuin hetki niin kaupoista löytyy ihania kotimaisia mansikoita ja muita herkkuja.

Tässä kakussa maistuu kesä!

Huom! Ohjeessa on melko runsas määrä mansikoita, sillä osa meni leipojan suuhun. Joten jos maltat olla syömättä mansikoita niin hieman vähempikin määrä riittää.


Mansikka- raparperikakku
15hlö
Vaniljakakkupohja

275g (4 1/4dl) vehnäjauhoa

2tl leivinjauhetta

1/2 tl suolaa

200g huoneenlämpöistä voita

300g (3 1/2dl) sokeria

4 kananmunaa

1tl vanilja- aromia tai tahnaa

1,25dl kädenlämpöistä maitoa

Keskikokoinen annos vanilja- marenkivoikreemiä
Väliin:

n. 3dl raparperihilloa

500g mansikoita

Kostutukseen:

n. 2,5dl maitoa


Aloita valmistamalla kakkupohjat. Lämmitä uuni 175 asteiseksi ja voitele/ vuoraa leivinpaperilla kaksi halkaisijaltaan 15cm kakkuvuokaa.

Siivilöi kulhoon vehnäjauhot ja leivinjauhe. Lisää joukkoon suola ja sekoita varovasti.

Seuraavaksi vaahdota voi ja sokeri. Vatkaa ensin huoneenlämpöistä voita käsivatkaimella tai yleiskoneella noin minuutti. Lisää sokeri ja vatkaa keskisuurella nopeudella 5-10min, kunnes seos on ilmavaa ja vaaleaa. Muutaman minuutin välein lopeta vatkaus ja kaavi kulhon reunat nuolijalla, jotta seos vatkaantuisi tasaisesti.

Laske hieman nopeutta ja vatkaa joukkoon kananmunat yksi kerrallaan. Lisää joukkoon vanilja ja vatkaa tasaiseksi.

Aseta vatkaimen nopeus pienimmälle ja lisää taikinaan vuorotellen muutamassa erässä jauhoseosta ja kädenlämpöistä maitoa. Aloita ja lopeta jauhoseoksella.

Jaa kakkutaikina vuokiin ja paista uunin keskitasolla n. 40min.

Kypsän kakun tunnistaa siitä, että kakkuun pistettyyn hammastikkuun ei jää taikinaa. Valmiin kakun reunat myös alkavat hieman irtaantua vuoan reunoista.

Jäähdytä kakkupohjia hetki vuoassa jonka jälkeen kumoa ritilälle ja anna jäähtyä kokonaan ennen täyttämistä.

Leikkaa kakkupohjien päälliosa pois jotta saat tasaiset pohjat. Puolita kakkupohjat neljäksi kerrokseksi. Kostuta maidolla.

Marenkivoikreemin ohjeen löydät tästä. Siivuta n. puolet mansikoista ja jätä loput koristeiksi.

Aseta ensimmäinen kakkupohja alustalle ja levitä päälle ohut kerros marenkivoikreemiä. Pursota kakkupohjan reunoja myöden kierros kreemiä, joka pitää täytteet kakun sisällä. Levitä keskelle n. 1dl raparperihilloa ja viipaloituja mansikoita. Täytä toinen ja kolmas kerros samalla tavalla. Jätä ylimmäiseksi kerrokseksi pohja jossa on tasainen pinta, se helpottaa kakun kuorruttamista.

Levitä kakun päälle kerros kreemiä ja tasoita. Koristele mansikoilla ja pursotuksilla.

Tarjoile kakku huoneenlämpöisenä.