Chai- omenakakku
Tässä kakussa maistuu syksy!
Mausteiset chai- kakkupohjat, kanelilla maustetut omenat ja kinuski ovat aika pommi yhdistelmä. Paistoin omenoiden kanssa myös pekaanipähkinöitä, mutta kakusta saa helposti pähkinättömän jättämällä ne pois.
Tämä kakku vain parani kun sai mehevöityä seuraavaan päivään, joten kakun voi hyvin tehdä etukäteen.
Ihanaa syksyä!
Chai- omenakakku
15hlö
Chai- kakkupohjat
275g (4 1/4dl) vehnäjauhoa
2tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1,5rkl Chai-mausteseosta
200g huoneenlämpöistä voita
150g (1 3/4dl) sokeria
150g (2,2dl) fariinisokeria
4 kananmunaa
1,5dl kädenlämpöistä maitoa
Omena- pekaanitäyte
500g omenoita
50g voita
0,5dl fariinisokeria
1tl kanelia
75g pekaanipähkinöitä
Kinuski
1dl kuohukermaa
0,75dl fariinisokeria
1tl vaniljatahnaa
N. 2tl voita
Ripaus suolaa
Vaniljakerma
4dl vispikermaa
200g tuorejuustoa
2tl vaniljatahnaa
2rkl tomusokeria
Kostutukseen
N. 2,5dl maitoa
Lämmitä uuni 175 asteiseksi ja voitele/ vuoraa leivinpaperilla kaksi halkaisijaltaan 15cm kakkuvuokaa.
Siivilöi kulhoon vehnäjauhot ja leivinjauhe. Lisää joukkoon suola ja chai- mauste ja sekoita varovasti.
Seuraavaksi vaahdota voi ja sokeri. Vatkaa ensin huoneenlämpöistä voita käsivatkaimella tai yleiskoneella noin minuutti. Lisää joukkoon sokerit ja vatkaa keskisuurella nopeudella 5-10min, kunnes seos on ilmavaa. Muutaman minuutin välein lopeta vatkaus ja kaavi kulhon reunat nuolijalla, jotta seos vatkaantuisi tasaisesti.
Laske hieman nopeutta ja vatkaa joukkoon kananmunat yksi kerrallaan. Vatkaa tasaiseksi.
Aseta vatkaimen nopeus pienimmälle ja lisää taikinaan vuorotellen muutamassa erässä jauhoseosta ja kädenlämpöistä maitoa. Aloita ja lopeta jauhoseoksella.
Jaa kakkutaikina vuokiin ja paista uunin keskitasolla n. 40min.
Kypsän kakun tunnistaa siitä, että kakkuun pistettyyn hammastikkuun ei jää taikinaa. Valmiin kakun reunat myös alkavat hieman irtaantua vuoan reunoista.
Jäähdytä kakkupohjia hetki vuoassa jonka jälkeen kumoa ritilälle ja anna jäähtyä kokonaan ennen täyttämistä.
Täytettä varten pilko omenat n. puolen sentin siivuiksi. Rouhi pähkinät pienemmiksi. Laita paistinpannuun omenat, voi, kaneli, fariinisokeri ja rouhitut pekaanipähkinät. Paista sekoitellen kunnes omenat kypsyvät.
Valmista kinuski. Mittaa kattilaan kerma, fariinisokeri ja vanilja. Keittele sekoitellen reilu 5min, kunnes seos alkaa hieman paksuuntumaan. Siirrä pois liedeltä ja sekoita joukkoon voi. Mausta ripauksella suolaa. Anna jäähtyä.
Vaniljakermaa varten vatkaa vispikerma löysäksi vaahdoksi. Toisessa kulhossa notkista tuorejuusto. Lisää vispikerma tuorejuuston joukkoon muutamassa erässä samalla vatkaten. Lisää joukkoon vanilja ja tomusokeri. Vatkaa kunnes täyte on jämäkkää.
Tasoita kakkupohjien yläosa ja leikkaa pohjat neljäksi kerrokseksi. Kostuta pohjat maidolla.
Aseta ensimmäinen kakkupohja alustalle ja levitä päälle neljäsosa vaniljakermasta. Levitä päälle kolmasosa omenatäytteestä ja lusikoi kinuskia päälle. Aseta seuraava kakkupohja päälle ja täytä samalla tavalla. Levitä loppu vaniljakermasta ylimmän kerroksen päälle. Viimeistele kinuskilla.
2 kommenttia
Hanna & #183;30/08/2022 19:17
Nam! Jos ei voi käyttää omenaa niin onko ehdotuksia, mikä sopisi chain kaveriksi?
Linda & #183;31/08/2022 08:04
Puolukka voisi toimia myös loistavasti 😍 tai miksei vaikka päärynä!